Superb 1.6 TDI 105 KM - wrażenia z jazdy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • marlej108
    RS
    S_OCP Member
    • 2006
    • 4976
    • Octavia III (5E3)
    • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Powiem szczerze, ze jak juz bys sie zdecydowal na S2 Active to hmm w tych samych dokladnie cenach masz 1.6 tdi albo 1.8 tsi... prawde mowiac sam stalem przez jakis czas przed takim wyborem, ale w koncu dalem sobie spokoj skoro za rok ma byc prezentacja i ponoc produkcja S3 (ktory moze byc lepszy, ale moze byc tez ... gorszy).

Bralem jeszcze pod uwage 1.4 tsi, do ktorego ostatecznie w pewnym momencie sie najbardziej skladalem - pali wg danych na spritmonitor (wiem, wiem Niemcy maja autrostrady, ale miasta tez!) i motostat - troche wiecej od tdi ale kosztuje wyjsciowo miedzy 6.000 a 7.000 zl taniej. Wiec zalezy ile sie tam wyjezdzi, zeby diesel sie zwroci. Oczywiscie w 1.4 tsi jest ten slynny lancuch rozrzadu, podobnie jak w 1.8 tsi, ale z kolei w dieslu jest z ewentualnymi potencjalnymi problemami jeszcze weselej. Wiec najtaniej wychodzil wlasnie 1.4 tsi, ktory wg katalogu osiagi ma lepsze niz 1.6 tdi a jest o ok. 10% tanszy taki samochod od identycznej wersji z dieslem.

Moj dylemat byl taki - czy kupic 1.4 tsi czy 1.8 tsi (osiagi) czy 1.6 tdi (spalanie). Gdybym chcial kupic auto raczej taniej niz drozej, to wybralbym 1.4 tsi z uwagi na fakt, ze ma osiagi lepsze od 1.6 tdi (wg producenta?) a kosztuje taniej. Z drugiej strony ostatecznie jak mialbym doplacac te 10% wartosci auta to chyba jednak do... osiagow - czyli tego 1.8 tsi. Na dodatek ten dieselek ma wlasnie chyba poza spalaniem osiagi gorsze od 1.4 tsi...

Chociaz z trzeciej strony 1.6 tdi ewidentnie pali sporo mniej od 1.8 tsi i nie ma co sie czarowac, ze jest inaczej (przez sporo rozumiem ponad 2 litry - zarowno na motostat jak i spritmonitor - mozna tez porownac inne auta z tymi silnikami, bo superbow z 1.6 jest chyba az dwa na motostat czy cos takiego, na spritmonitor wiecej). Pamietam, jak mialem O2 1.9 tdi i raz sie przemeczylem (a innym uzytkownikom drogi dalem okazje do wyprzedzania - nawet Seicento mnie wzielo ;-) i jechalem ze Stolycy do 3miasta dokladnie tyle ile pozwalaly przepisy, nawet na chwile nie przekroczylem dopuszczalnej predkosci. I spalanie z calej trasy wyszlo mi 3,9 litra na 100 km. Wiec diesel naprawde pozwala zaoszczedzic pieniadze na paliwie (nie do konca jestem jednak pewny czy po pewnym czasie owe oszczednosci nie zostana wydane na obsluge diesla... ale przy tsi moze byc troszke podobnie?).

Sam musisz zdecydowac. Do konca bym tez nie odrzucal tej O3 Elegance, z uwagi na bezowe wnetrze ;-) Moze sprobuj policzyc dokladnie co za te same pieniadze dostajesz w S2 a co w O3 i napisz - bedziemy doradzac - zachecac, zniechecac :-)
    http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
    Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Prim
      L&K
      • 2013
      • 1040
      • Audi

No nie moje przebiegi są typowo turystyczne - 15.000 - 18.000 rocznie. Ale obawiam się, że 1.4 w SII w mieście może być nienaturalnie mało ekonomiczny. Pewnie 1.4 sprawia ważenie bardzie żwawego niż 1.6.

Jakie może być realne spalanie 1.4 w mieście i jaka jest różnica dla 1.8? Cennikowo 1.6 TDI jest w cenie 1.8 TSI
      Paseratti B8 1.8 TSI DSG

VW Jetta 1.2 TSI

Komentarz

• Maicroft
        Moderator
        S_OCP MemberModeratorr
        • 2004
        • 25757
        • Audi

Jak 1.6TDI bedzie palil 9l to 1.4TSI bedzie palil 11l.

Poogladaj ile pali 1.4TSI typowo w miescie na motostat, patrz tam gdzie ktos podaje srednia na poziomie 22-27km/h bo to jest typowe miasto.
        Spritmonitor.de

Komentarz

• rezon
          RS
          • 2006
          • 1894
          • Volvo
          • AKL 1.6 MPI 101 KM
          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Prim
          Ale obawiam się, że 1.4 w SII w mieście może być nienaturalnie mało ekonomiczny. Pewnie 1.4 sprawia ważenie bardzie żwawego niż 1.6.
          w meiście każdy samochód jest mało ekonomiczny 1,8 trzeba liczyć 10l w mieście bez specjalnego oszczędzania. Można po za zimą zejść i do 9l, ale jakoś nie lubię :twisted: Tyle, że ja mam 4x4, więc ośka pewnie 0,5-1l mniej. 1,4 - patrząc na motostat wychodzi też na poziomie 9l http://www.motostat.pl/vehicle-stats/58535 . Choćby diesel palił i 2l mniej to nie kupiłbym diesla do miasta - dpf to nie wszystko, dochodzi jeszcze przecież turbina o zmiennej geometrii - a kierowniczki to już na pewno lubią być wypalone normalną jazdą, a nie trybem wypalania. Diesle i miasto są ulubionym zestawieniem mojego kolegi - ale on jest szefem serwisu Ja przeganiałem bez żadnych problemów 155kkm z ori turbiną, raptem z 3 notlaufamiw całej historii, a znajomy który jeździ głównie w mieście, czasami trasa 50km z zawrotną prędkością 80-90 na 6 to już przy 70kkm wie co to jest EGR, przepustnica, czyszczenie chemiczne turbiny. Nie wie co to DPF - ale tylko dlatego, że go nie ma :lol: Wpakował już ponad 2kzł w naprawy i na pewno się na tym nie skończy, bo przecież stylu jazdy nie zmienił.
          znalazłem i 1,6 TDI miasto jest na poziomie 7l - http://www.motostat.pl/vehicle-stats/39519

Komentarz

• Big
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 6389

Zamieszczone przez Prim
            No nie moje przebiegi są typowo turystyczne - 15.000 - 18.000 rocznie.
            W takim razie po co ci diesel ?? Aby zwróciły ci się większe pieniądze wydane na zakup diesla, to przy takich przebiegach potrzeba ok. 7-8 lat, więc troche to bez sensu.
            Dodatkowo, współczesne diesla nękane są licznymi, kosztownymi w usunięciu, awariami i o ile, gdy ktoś pokonuje 40-50 tys km rocznie, koszta naprawy takiej awarii zrekompensuje niższe spalanie paliwa, to w przypadku niskich przebiegów już tak różowo nie będzie. Krótko mówiąc to co teoretycznie zaoszcządzisz na niższym spalaniu pójdzie ci w pierwszą lepszą naprawę diesla.
            Czarny Elegance

Komentarz

• rezon
              RS
              • 2006
              • 1894
              • Volvo
              • AKL 1.6 MPI 101 KM
              • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Big
              Dodatkowo współczesne diesla nękane są awariami i o ile gdy ktoś pokonuje 40-50 tys km rocznie, koszta naprawy takiej awarii zrekompensuje niższe spalanie paliwa
              Obiektywnie patrząc to współczesne benzyny też są nękane awariami pisałem tylko o takich usterkach diesla, których prawdopodobieństwo znacznie rośnie z uwagi na częste niedogrzanie silnika i podzespołów.

Komentarz

• Big
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 6389

Zamieszczone przez rezon
                Obiektywnie patrząc to współczesne benzyny też są nękane awariami
                Tylko, że wystąpienie poważnej usterki w silniku benzynowym, nawet tym doładowanym, jest duuuuuuużo mniej prawdopodobne niż w silniku diesla.
                Czarny Elegance

Komentarz

• Prim
                  L&K
                  • 2013
                  • 1040
                  • Audi

Po raz kolejny jestem nieźle zbity z tropu - ale prawidłowo!! Bardzo Wam wszystkim dziękuję za konstruktywny bałagan w głowie!!

Wszystko wskazuje na to - i pisze to o dziwo w tym wątku po raz kolejny, że jedynym dobrym wyborem w mojej sytuacji ( z racji przebiegów, środków pieniężnych, w sumie ekonomi nowego 1.4, gabarytów i wagi O3, wyposażenia) będzie 1.4 TSI O3 Elegance + amazing.
                  Paseratti B8 1.8 TSI DSG

VW Jetta 1.2 TSI

Komentarz

• Alonzo_
                    RS
                    • 2009
                    • 2460
                    • Hyundai

Prim kolego, Czytam i sobie wnioskuję - Chcesz połączyć wodę z ogniem...dobrze, że jeszcze nie wymagasz aby to "wciskało" :wink: .
                    Uwierz dobrze radzącym kolegom, że silnik od kosiarki w takiej budzie potrafi odebrać cała przyjemność z jazdy (nawet gdy nie jesteś fanem szybkiego i dynamicznego przemieszczania się). Ja teraz już raczej czytam bo swoje zdanie powiedziałem i nie zmienię. Każda buda musi mieć sensowny silnik. Kurcze wydać 70 tysiaków czy więcej i potem mieć spoconą koszule i podwyższony puls przy wyprzedzaniu czegokolwiek szybszego niz pojazd wolnobieżny czy rowerzysta? Miej szacunek do własnej kasy :wink:
                    Katalogi wsadzić sobie można. Fizyki sie nie oszuka - aerodynamika, masa jest bezlitosna. A przy takim sposobie jazdy jaki zakładasz to spalanie małego piździka vs. coś konkretniejszego może okazać się zbliżone. A przy sensownej opcji zapas jaki zawsze sie ma (z którego nie trzeba korzystać często ale w sytuacjach podbramkowych można) jest i się może przydać.
                    Weź większy silnik i jego muskaj a będziesz zdecydowanie wg mnie bardziej usatysfakcjonowany niż coś za małego, co potem będziesz nie raz deptał.
                    To nie złośliwość co teraz napisze ale moje zdanie. Jak ma być ekonomicznie w utrzymaniu i eksploatacji to po co taka kobyła jak SII. Kup mniejsze auto , ale całkiem jeszcze duże (np O3) albo innego kompakta - wtedy z silnikiem np 1,6 w ropolu i tam będzie sprawnie, oszczędnie, w dobrej wersji a na wczasy boxa przyczepisz.
                    Ja osobiście nie do końca kumam sensu kupowania kobyłki "bez silnika". Bedę sie upierał przy swoim - do takich gabarytów to przy ropolu 130-140 KM i 300Nm musi być żeby sie sprawnie poruszać - nie szybko - po prostu sprawnie. I to nie tylko o przyjemność z jazdy idzie ale i o bezpieczeństwo. A te słabe silniki to margines- sam widzisz, nawet do testów nie ma. Użytkowników na palcach policzysz- nie bez powodu.
                    Weźmiesz co weźmiesz ale skoro założyłeś temat , posłuchaj dobrych rad. Lepiej O3 1,4 TSI - będziesz miał optymalny skład.

Komentarz

• marlej108
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 4976
                      • Octavia III (5E3)
                      • CJZB 1.2 TSI 86 KM

no i w sumie to O3 w wersji elegance z 1.4 tsi wydaje sie w Twoim wypadku tez dobrym wyborem - co zreszta kilka postow wyzej pisalem ;-) choc ostatecznie jak juz bedziesz znal cene za takie auto warto zobaczyc co tam w S2 za to mozesz miec. Ale z tego co pisza posiadacze O3 to ten silnik malo pali i jest dynamiczny. wiec moze to wlasnie zloty srodek?

ps. daj znac ile taka Octa III z 1.4 tsi wychodzi w wersji elegance.

Skoro masz takie przebiegi to diesel jest bez sensu.

ps. O3 jesli juz, to kombi czy liftback?
                      Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Big
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 6389

Zamieszczone przez Prim
                        Wszystko wskazuje na to - i pisze to o dziwo w tym wątku po raz kolejny, że jedynym dobrym wyborem w mojej sytuacji ( z racji przebiegów, środków pieniężnych, w sumie ekonomi nowego 1.4, gabarytów i wagi O3, wyposażenia) będzie 1.4 TSI O3 Elegance + amazing.
                        i tu przyznaję ci 100% racji.
                        Czarny Elegance

Komentarz

• Prim
                          L&K
                          • 2013
                          • 1040
                          • Audi

raczej liftback - różnica 4k pomiędzy combi i liftback. Chociaż mozna darować sobie amazing i wziąć kombi....
                          Paseratti B8 1.8 TSI DSG

VW Jetta 1.2 TSI

Komentarz

• marlej108
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 4976
                            • Octavia III (5E3)
                            • CJZB 1.2 TSI 86 KM

na oko bagazniki i w liftbacku i w kombi sa bardzo podobne, choc na zdrowy rozum kombi powinno byc praktyczniejsze i moze jest? Tylko doplata 4000 zl troche duzo. Szkoda ze to nie jest 900 zl jak teraz przy Superbie.

Czy jestes zmuszony do zrobienia zakupu juz teraz czy mozesz chwile poczekac? Wkrotce powinny sie zaczac wyprzedaze, za miesiac, poltora, z reguly Skoda juz miala od wrzesnia nowe upusty na Octavie - dziwie sie ze teraz nie zeszli z ceny o zlotowke.... Gdybym nie znal danych za sprzedaz, to bym myslal, ze tak sie dobrze u nas sprzedaje, ale spadek sprzedazy to ponad 40%, na zdrowy rozum powinni troche cene opuscic na O3. Wiec wtedy roznica miedzy cena O3 a S2 bylaby dla O3 bardziej korzystna.

W kazdym razie rozumiem Twoj dylemat, czy w tej samej cenie miec O3 elegance czy S2 active. Tez bym sie nad tym mocno zastanawial.
                            Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Prim
                              L&K
                              • 2013
                              • 1040
                              • Audi

Zamieszczone przez marlej108
                              Szkoda ze to nie jest 900 zl jak teraz przy Superbie.
                              1900 PLN

[ Dodano: Wto 10 Wrz, 13 09:53 ]
                              Mam jeszcze miesiąc do zamówienia... tylko mam wrażenie, że oficjalne obniżki cen spowodują, że te mniej oficjalne rabaty będą mniejsze i w sumie wyjdzie podobnie - może się mylę...
                              Paseratti B8 1.8 TSI DSG

VW Jetta 1.2 TSI

Komentarz

• marlej108
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 4976
                                • Octavia III (5E3)
                                • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez Prim
                                Zamieszczone przez marlej108
                                Szkoda ze to nie jest 900 zl jak teraz przy Superbie.
                                1900 PLN

[ Dodano: Wto 10 Wrz, 13 09:53 ]
                                Mam jeszcze miesiąc do zamówienia... tylko mam wrażenie, że oficjalne obniżki cen spowodują, że te mniej oficjalne rabaty będą mniejsze i w sumie wyjdzie podobnie - może się mylę...
                                a nie, bo wlasnie jak napisalem 900 zl :-) oczywiscie przy wersji Active

serio - zobacz cennik:

a o dziwo przy Ambition to 1950 zl a przy Elegance to... 1700 zl.

Skoda zaprawde powiadam Wam kieruje sie dziwna logika przy roznicy w cenie kombi a limuzyna przy S2 :-)
                                Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• rezon
                                  RS
                                  • 2006
                                  • 1894
                                  • Volvo
                                  • AKL 1.6 MPI 101 KM
                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Big
                                  Tylko, że wystąpienie poważnej usterki w silniku benzynowym, nawet tym doładowanym, jest duuuuuuużo mniej prawdopodobne niż w silniku diesla.
                                  Chyba, że jest to 1.4TSI od VW - ale to żart. Chyba już ogarnęli te napinacze łańcuchów Na pewno mniej jest usterek eksploatacyjnych - padających turbin, egr, dwumas, itp. ale chyba też diesli wciąż więcej jeździ.

[ Dodano: Wto 10 Wrz, 13 10:14 ]
                                  Zamieszczone przez Prim
                                  ze te mniej oficjalne rabaty będą mniejsze i w sumie wyjdzie podobnie - może się mylę...
                                  NIestety tak to zazwyczaj jest.

Komentarz

• Prim
                                    L&K
                                    • 2013
                                    • 1040
                                    • Audi

ZAMÓWIONA:

Oktavia 1.4 TSI Elegance Liftback kolor Biały z:

- Pakiet Amazing
                                    - Maxi–DOT z kolorowym wyświetlaczem
                                    - Alarm z funkcją monitorowania wnętrza, czujnikiem przechyłu
                                    - Oświetlenie przestrzeni wokół nóg z przodu i z tyłu
                                    - Trójramienna skórzana wielofunkcyjna kierownica (radio + telefon) z małym pakietem skórzanym
                                    - Obręcze kół ze stopów lekkich TERON 7J x 17”
                                    - Tylna część foteli przednich obita skórą ekologiczną
                                    - MDI

WIELKIE DZIĘKI WSZYSTKIM KTÓRZY POMOGLI W PODJĘCIU DECYZJI!!! :wink:
                                    Paseratti B8 1.8 TSI DSG

VW Jetta 1.2 TSI

Komentarz

• marlej108
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2006
                                      • 4976
                                      • Octavia III (5E3)
                                      • CJZB 1.2 TSI 86 KM

brawo :-)

ps. a wnetrze bezowe czy czarne?
                                      Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Prim
                                        L&K
                                        • 2013
                                        • 1040
                                        • Audi

Powiem Ci, że przeszło mi przez głowę beżowe - pisałem gdzieś, że widziałem SII białą z bezowym środkiem i powiem że wyglądała interesująco - ale ze względu na doświadczenie z jasnym środkiem i 2-miesięcznym dzieckiem (mimo, że "dół" jest czarny) nie zdecydowałem się
                                        Paseratti B8 1.8 TSI DSG

VW Jetta 1.2 TSI

Komentarz

• Big
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 6389

Zamieszczone przez Prim
                                          ZAMÓWIONA:

Oktavia 1.4 TSI Elegance Liftback kolor Biały z:
                                          No i super !! Będzie Pan zadowolony
                                          Czarny Elegance

Komentarz

• rezon
                                            RS
                                            • 2006
                                            • 1894
                                            • Volvo
                                            • AKL 1.6 MPI 101 KM
                                            • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Prim
                                            Tylna część foteli przednich obita skórą ekologiczną
                                            oj dzieci, dzieci A trzeba było zamówić Superba i nie musiałbyś zamawiać skóry "ekologicznej" - taka ona ekologiczna jak ze mnie weterynarz
                                            Zamieszczone przez Prim
                                            ale ze względu na doświadczenie z jasnym środkiem i 2-miesięcznym dzieckiem (mimo, że "dół" jest czarny) nie zdecydowałem się
                                            nawet jak są znacznie starsze to jakoś też nie mogę się zdecydować. Jak tylko mam ochotę to zmienić - to jakoś po wyjeździe na urlop mi przechodzi
                                            Prim,

Komentarz

• Alonzo_
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 2460
                                              • Hyundai

Zamieszczone przez Prim
                                              ZAMÓWIONA:

Oktavia 1.4 TSI Elegance Liftback kolor Biały

Komentarz

• mattyah4x4
                                                Rider
                                                • 2013
                                                • 664

Zamieszczone przez Prim
                                                ZAMÓWIONA:

Oktavia 1.4 TSI Elegance Liftback kolor Biały
                                                a miałeś już kiedyś BIAŁE auto ? :szeroki_usmiech
                                                Diesel Service Śmietana
                                                43-210 Kobiór
                                                ul. Kobiórska 77 tel. (32) 218 86 16

uwaga
                                                nie robimy pompowtryskiwaczy

Komentarz

• Prim
                                                  L&K
                                                  • 2013
                                                  • 1040
                                                  • Audi

nie - miałem raczej srebrne/jasne
                                                  Paseratti B8 1.8 TSI DSG

VW Jetta 1.2 TSI

Komentarz

• mattyah4x4
                                                    Rider
                                                    • 2013
                                                    • 664

Zamieszczone przez Prim
                                                    nie - miałem raczej srebrne/jasne
                                                    heh... i zamówiłeś sobie białe, bo modne ? :lol:

różnica pomiędzy "srebrnym/jasnym" a BIAŁYM jest - w naszym klimacie oczywiście - mniej więcej taka jak miedzy seksem a onanizmem, z całym szacunkiem oczywiście 8)

biały jest dobry latem, ale nie naszym latem - tylko latem co najmniej chorwackim albo i bardziej południowym, że o Afryce nie wspomnę :wink:

u nas biały jest tak samo niepraktyczny jak czarny - miałem dwa białe auta... miałem też czarne, srebrne, różne zielone i grafitowe (czerwonego się wstydzę, wiec pominę)... miałem tez dwa granatowe (nie polecam, zwłaszcza z czarną tapicerką !)

ale biały - hmmm... jest uwalony wiosną, jesienią a zwłaszcza zimą - co nie widać na "jasnych" kolorach to szpetnie wygląda na białym... no, ale LATEM RULEZ :szeroki_usmiech
                                                    Diesel Service Śmietana
                                                    43-210 Kobiór
                                                    ul. Kobiórska 77 tel. (32) 218 86 16

uwaga
                                                    nie robimy pompowtryskiwaczy

Komentarz

Pracuję...